2011
Oct
31

Över tröskeln…

I helgen har jag tagit mig över en tröskel… Jag har startat på vallhundprov med Stuffe. Det gick inte alls bra skulle man kunna säga. Nervös matte hade inte tillräckligt med tryck på hunden på lördagen. Resultatet var att bara ett får kom till pinnen. Att stå där igen på söndagen var i alla fall för mig en gigantisk utökning av min “comfort zone” som man brukar säga. Jag visste inte att jag kunde bli så nervös. Målet med dagen var att alla fåren skulle komma till mig, lyckades faktiskt med detta. När de kom fram var benen som spagetti. Nästa moment var fösning i starkt drag framåt, funkar inte alls. Om jag skall vara ärlig så tror jag inte att det spelar någon roll hur mycket jag tränar på det. Stuff får panik när de drar och har inga verktyg att lösa situationen. Jag försökte skicka upp henne på flankerna, men hon drog ifrån mig och när hon vänt dem två gånger sa domaren, med all rätt, ifrån. Vi gick resten av banan med fåren mellan oss, som träning.

Så, nu är det gjort, jag dog inte, fåren dog inte och nu vet jag hur det är i “skarpt läge”.

Share
2011
Oct
17

Mer älg

I Lördags var det mer älgjakt. Gick fyra drev innan det small, så det var på håret att de hann med att skjuta den sista vuxna av tilldelningen. Zee-zee visade sin “starka sida” ermmm, när hon kom fram till älgen och blev helt vettskrämd. Det tog en bra stund innan hon vågade gå fram och nosa. Stuffs reaktion var en helt annan 😉 men hon har ju varit med förr. ” – Vi orkar aldrig äta upp allt det här på en gång”, sa Stuff och försökte gömma älgen i det långa gräset med hjälp av näsan, något som lockade till skratt i jaktlaget… Det är en rolig hund det där 😀

 

Share
2011
Oct
14

Älgjakt

Igår var det älgjakt för hela slanten. Bylet (Niklas hund) fick vara med mig i drevkedjan. Tydligen var vi duktiga (vi i drevet) för ganska snart pangade det och en kviga trillade. Moffen och jag var snabbt på plats och hon fick se sin första fällda älg och slita lite i den. Det gav tydligen mersmak för när det pangade nästa gång blev hon helgalen och drog som en idiot i kopplet ända tills vi kom fram, vilket tog minst en halvtimme. Husse lyckades även i år och fällde en stor ko som gick utan kalv. När även en kalv trillat så gav vi oss för dagen för att slakta. Så det blir kött i frysen även i år 🙂

Roligt var också att jag fick se två rådjur på riktigt nära håll. De smög ut ur skogen innan vi startat drevet och såg mig inte på en bra stund, hunden höll konstigt nog tyst också så vi hann titta på dem en stund.

Share
2011
Oct
12

Svårt

Var uppe tidigt igår för att hinna med en sväng och låna träningsfåren i Elmtåsa nån halvtimme. Efteråt, som tack för lånet, åkte jag upp till avelstackorna för att titta till dem. E. var ute på älgjakt och hade inte hunnit på morgonen. Hon var orolig eftersom telefonkedjan gått att vargen synts i området.

Jag gick en sväng i hagen och hittade en tacka död, hela tarmpaketet utanför. För övrigt såg den orörd ut, lite ätet på ryggen bara. Vid första anblicken skulle den kunnat vara självdöd och att räven varit på den. Tittade på flocken (ca 80 st) och såg att en tacka hade ett rejält bett i ett bakben och såg rispad ut på ryggen. Besiktningsmannen kunde konstatera troligt vargangrepp. Jag är ingen blödig människa, men det var rätt obehagligt att se hur svåra skadorna var under skinnet, det som såg ut att vara lite rispor var rejäla krosskador.

Orkar och vill inte gå in mer på detaljer eller tyckande i frågan. Kan bara konstatera att det inte finns någon ulv i fårakläder, vargen har bara vargkläder.

Share