2012
Jul
31

Lydnad och söta valpar

Igår följde jag med Anneli och tittade på söta 7 veckors Aussievalpar hos Karoline i Växsjö. 4 gulliga pälsbollar i alla färger. Vi hade en trevlig pratstund och blev bjudna på chokladtårta :).

Sen bar det av till Växsjö BK. Jag hade (faktiskt) tänkt till och planerat att det var statuskoll på linförighet, budföring och platsliggning som gällde denna gång. Anneli är fantastisk hjälp i lydnaden måste jag säga. Jag är själv inte speciellt, varken erfaren eller tävlingsvan, eller tävlingsfokuserad. Men det är Anneli! Hon tänker på allt det där som skall ske mellan momenten när det verkligen gäller.

I linförigheten försökte vi jobba upp tiden hon har fokus på mig och “att komma in på planen”. Mycket roligt med effektiv träning som ger snabba, synliga framsteg 🙂

Statusen på budföring är att Stuff inte har 100% koll på vad det är som skall hända, men att hon grejar det när hon fattat att det var budföring vi skulle göra.

Egentligen samma sak med platsliggning, hon lägger sig, men får hon inget kommando på sekunden så testar hon att sätta upp sig igen. När jag väl lyckats gå ifrån henne liggandes så ligger hon.

Det var skönt att känna att “lantisen” ändå lugnade ner sig ganska snabbt och kunde fokusera med lite hundar runt om. Att det var skjutbana, åska och regn bekom henne inget. Anneli däremot hade lite problem med åskan 😉

Share
2012
Jul
25

Zee-zee Godkänd Vallhund

I fredags var jag och Zee iväg för ett andra försök på vallhundsprov. Denna gång gick det vägen! Inga poäng att skryta med alls, men inte så dålig “median”. Ungefär hälften klarade sig och bästa poäng var 76, så det var rätt svårt. Själv hade jag jämnt jobb att stå upp och hålla fåren på banan, tur att Zee-zee fixade det så bra åt mig. Nån vidare styrning mot grindar och dylikt fick hon inte… Måste verkligen råda bot på tävlingsnerverna, det kan inte vara hälsosamt. Domaren sa innan tävlingen att “ni får inga pluspoäng för att ni inte hjälper och stöttar hunden i hämtet tex”. Försökte ta fasta på det och fokuserade ännu mer på det eftersom varenda hund stannade kort, precis det vi haft problem med. Jag tror jag var den som hjälpte till mest i utgången, men det betalade sig för vi fick hem fåren och hade bäst poäng på hämtet :). Nu får jag fundera ut vad nästa mål med Zee skall vara.

Igår kväll provade jag att (försöka) valla in kvigorna som går i byn. Tycker att det är så roligt med nötvallning och djurägaren hade sagt att det var bara att träna. Det är snälla djur, men lite ojämn grupp med fem köttras och fem mjölkraskvigor som inte gått ihop innan. De har dock inte sett hund förr och Zee har knappt sett kor… Men men, vi provade lite försiktigt och efter en stund kunde jag börja gå lite och fick dem faktiskt med mig. Zee lyckades tom stoppa dem ett par gånger och nöp till någon i näsan som var framme och luktade på henne. Hon blir tvungen att lära sig pendla och kroppsvalla lite, kan nog vara nyttigt eftersom hon har lite tendenser till “tunnelseende” ibland. Duktig hund!

Stuff fick ett pass med fåren, målen för närvarande är bättre och snabbare reaktion på stopp-kommando, bättre flanker vid framdrivning och bort med alla tendenser till att “rusa utan att tänka”. Det går framåt, men jag känner inte att jag når henne till 100%, det är liksom brus på kanalen mellan oss. Jag antar att vi inte riktigt litar på varandra. Nästa vecka har vi dock kommit med på kurs för en för oss ny instruktör, hoppas på att det kan ge en ny vinkel i frågan. 

Ikväll blir det träning på nytt ställe, Texelbesättning.

Share
2012
Jul
16

Spår och vallning

I helgen har vi både spårat och vallat. Anneli har varit här med sin Ess och han fick introduktion i hur man sköter sig när man är hos får. Han har varit lite lös med får som valp och tänt till rejält. Nu var det dags för lite mer allvar. Jättefint gick han, verkar så här långt ha en hel del känsla, balans och förutseende. Han lyssnade bra på tillsägelser och lugnade sig snabbt i fållan. Skall bli roligt att se hur han utvecklas framöver :). Film om man vill titta lite på hur det gick, det är jag som går med honom:

http://www.youtube.com/watch?v=BM_Q8JDnA2M&feature=youtu.be

 Stuff fick ett ca 600 meters spår med 4 eller 5 pinnar i. Inte spårat på ett helt år och inte mycket innan det heller. Hon skötte sig bra tycker jag, verkade som om hon kom igång riktigt fint mot slutet. Hon gillar att leka med pinnarna och har inga problem med motivationen, hon är noggrann och håller koncentrationen hyggligt. Så rutin är det som verkar saknas vad man kan se i dagsläget.

Jakthunden fick faktiskt också komma ut och lufta sig lite. Vi tog chansen när Niklas berättade att han sett en älg. Spårade den ca 500-600 meter innan jag tyckte att det fick räcka. På kvällen fick hon även ta ett blodspår vi lagt tidigare under dagen. Hon gick bättre än hon gjort tidigare, men har fortfarande lite problem med koncentrationen. Gick halva ungefär, sen var hon tvungen att gräva lite efter sork innan hon kunde spåra resten och hitta sin vildsvinsklöv. Men glad och lycklig blir hon i alla fall när hon hittar klöven.

Både Zee och Stuff har vallat lite i helgen. Zee tränar mest på att hämta fåren i alla lägen och med Stuff försöker jag att få till bättre och snabbare lydnad, utan att för den sakens skull tappa glöden. Med mina får, som börjar bli rätt medgörliga, har hon börjat klara av att dela nu. Mycket nyttigt eftersom hon tycker att det är förjävligt att valla på en flock medans den andra vandrar iväg 😉

Share
2012
Jul
11

Inspiration?

Försöker komma över tröskeln och dra igång Stuffs spårnäsa lite. Hittade bildbevis på att hon faktiskt spårade en gång förra året. Det var på Helylles lilla kenneläger och förra året var det tydligen sommar på riktigt. Så denna bild på en lycklig Stuff som hittat slutapport får vara lite inspiration :). pepp pepp!

Share