2013
Sep
30

Att kräva eller klara aktivitet

Efter helgen har jag funderat lite kring rubriken. Så här när man haft mycket kontakt med valpköpare är det ju många som frågar hur mycket aktivering en Aussie behöver egentligen. Svår fråga tycker jag. Har ju inte erfarenhet av jättemånga egna, men är av den starka övertygelsen att en bra arbetshund kan anpassa sig i stor utsträckning.

Och apropå detta: I söndags har en i princip helt avlagd Stuff jobbat med fåren för att jag kommit på den smarta idén att klippa dem ute, fastknutna i en stolpe. Stuffs jobb har varit att fösa in dem i ett hörn så jag kunde fånga en och sedan ta fåren till stolpen som har el och hålla flocken där medan jag plågat den stackarn som är bunden med klippmaskinen. Jag är inte så hemskt snabb med klippmaskinen och alla var inte så sammarbetsvilliga så det blev några rymningar, så det tog allt som allt några timmar att klara fyra får. Måste säga att jag är väldigt nöjd med Stuffs insats. I början kändes hon lite ringrostig och rätt hetsig. Men efter bara en liten stund så räknade hon faktiskt ut vad jag ville och sammarbetade jättefint. Hon är riktigt duktig på att packa ihop fåren och när hon är lugn så blir de också väldigt lugna.

Jag hade också varit så flitig att jag på morgonen lagt ett blodspår. Orkade inte med det på kvällen så det fick ligga till i morse. Stuff har aldrig gått ett så gammalt spår, så det var spännande att se vad som skulle hända. Hon har egentligen inte gått så många blodspår alls, utan vi har passat på när husse skjutit och spårat fram till viltet. Det märktes tydligt detta var svårare och inte lika intressant. Men, Stuff ställde upp och spårade fint ända fram till klöven.

Det jag egentligen kan konstatera är väl att Stuff har krävt otroligt lite under de perioder som jag inte haft något att erbjuda. Trots detta så ställer hon upp direkt utan att krokna när det plötsligt är mycket att göra. Självklart blir en hund mer uthållig och säkert mer krävande om den är i toppform och får aktivitet ofta. Men det Stuff har att ge från i princip noll är jag ändå rätt imponerad av.

Sist men inte minst så har jag gjort i ordning några bilder jag lyckades ta innan valparna flyttade. “Sista dan med gänget”. Enligt rapporter verkar det gå bra för dem i de nya hemmen och det skall bli roligt att följa deras utveckling framöver.

 

Share
2013
Sep
20

En MH spindel

Har tagit mig tid att räkna ut medelvärdena för Texas-kullens MH, samt lagt in i en spindel. SKKs avelsdata vill ju tyvärr bara visa alla avkommor i samma diagram och jag ville se hur denna kullen föll ut. Lite knepigt blir det att jämföra med de spindlar man är van att se eftersom egenskaperna inte är uppdelade på samma vis (i tex rädslor, hot/agression, lek). Men kan ändå konstatera att jag är hyffsat nöjd. Mest nöjd med genomgående riktigt lågt på kvarstående rädslor, samt lågt värde på agression. Lite förvånande med så höga värden på aktiviteten, jag har ju sett de flesta själv och det är inte felkryssat. Upplever dem inte som stimmiga hundar, men kanske bra att se upp med lite myror i byxorna.

mh_spindel_texas_0

Share
2013
Sep
17

SM grattis och utflugna småttingar

Vill börja med ett riktigt stort GRATTIS till Eva E med Flash som tog brons på vallnings SM (får) i helgen. Det var ni värda! Och i det sällskapet på pallen behöver ni verkligen inte skämmas.

De flesta valparna är utflugna nu. Skönt … och lite tomt. Snart är alla flyttade och då skall vi … ja tillbaks till vardagen kanske.

Share
2013
Sep
9

Tiden springer

Och valparna har redan hunnit bli sju veckor. Och nu börjar de faktiskt bli lite jobbiga också, inte bara söta… ;). Man märker mer och mer att de behöver en egen människa som kan ge dem uppmärksamhet (och fostran? Inkallningen funkar inte så bra längre…). De har nu utökat sin “comfort zone” till att gälla hela trädgården, gårdsplanen, garagen, i och under uthusen, i diket, i trumman under skogsvägen, halvvägs ut i fårhagen… Ja ni förstår det blir rörigt när alla är ute samtidigt.

Lite bilder på sötnosarna:

 

Sen var jag en sväng och tittade på rasmästerskapet i helgen. Stort grattis till alla Aussie som gjorde fina prestationer! Ett litet extra grattis till Stuffs unge Rusa med matte Åsah som tog andraplatsen i lydnadstvåan. Samt till Stuffes barnbarn Ella och matte Elisabeth som blev klubbmästare i lägre spår!

Share