Om oss/About

Peak’nStuff is a small breeding of working Australian Shepherds in south of Sweden. Our goal is a sound, healthy and stable Aussie that can and will work and be your best friend. Basically our view on the breed is a working stockdog of original type and function. Many of the original traits valued by farmers and stockhandlers in USA are also desired in todays dog sports and for dogs in community service. “Form follows function!”

Tove heter jag som står för hemsidan och det mesta av hunderiet i familjen. Jag bor tillsammans med Niklas och våra två barn på en gård utanför Vislanda. I “hushållet” ingår även varierande antal hundar, ett femtontal tackor + lamm, några höns, ibland ankor och lagårdskatterna Kristian och Lion.

13662302_1243678408998547_5494802897945546591_o

Tove och Peak’nStuff Sámi Musti 2016

Tove och El Merino’s Real Stuff 2006

Mitt största intresse är såklart hundarna och så har det varit sedan jag fick min första efterlängtade hund i 11-års åldern (Bearded Collie), med henne tävlade jag mycket i Agility och var aktiv i Hundungdom. När Aussien kom in i bilden med Peak (år 2000) stärktes intresset för bruksarbete och hundars mentalitet. Jag har deltagit i utbildningar, seminarier, varit figurant på MH/MT samt engagerat mig i rasklubbens arbete med mentalitet och avel. Avel och genetik är något som alltid intresserat mig mycket, inte bara när det gäller hundar. Sedan jag blev månskensbonde har intresset för vallhundars arbete vuxit och jag har använt samtliga av våra Aussie i praktiskt arbete med djuren. Jag har genom åren tävlat i agility, lydnad, bruks och vallning.

Numera tar barn, djur och gårdsarbete upp mycket av tiden. Med Niklas kom också jakt och viltvård in i bilden. Väldigt spännande, för mig är det i första hand jakthundens arbete som intresserar (och köttet såklart om man lyckas få det hela vägen till frysboxen). Eftersom både jag och Niklas jobbar inom skog, samt äger skogsfastigheter tillsammans, blir det mycket skogs- och landskapsvård också.

2012 ansökte jag om kennelnamn i SKK och vi hade vår första valpkull.

Vår målsättning är att föda upp friska, stabila Aussie som kan och vill arbeta samt vara din bästa vän. Ambitionen är att om de har en vettig uppgift och uppstyrning är de okomplicerade hundar som är lätta att leva med. I några kullar har vi satsar mest på vallningsegenskaper och i andra lite mer på bruksegenskaper. I grunden är vår bild av Aussien en arbetande vallhund av ursprunglig typ och funktion. “En ras skapad av torvan” motsvarar väl ungefär uttrycket “Form follows function”. Många av de egenskaper som ursprungligen uppskattades av får- och boskapsskötare i USA är även användbara i dagens hundsporter och hos hundar i samhällstjänst. I dagens samhälle ställs lite andra krav på hundar än ursprunget, därför ligger bland annat social trygghet och skottfasthet högt i prioritet vid våra avelsval.

Följ oss gärna på Instagram: @kennel_peaknstuff.

Kontakt: tove_ekman “snabela” hotmail.com eller PM på Messenger.

Tack vare våra fantastiska valpköpare har vi tilldelats:

  • Svenska Kennelklubbens Bruksuppfödarpris (2020)
  • Svenska Kennelklubbens Bruksavelspris för El Merino’s Real Stuff.
  • Svenska Brukshundsklubbens Korningsdiplom för uppfödning.
  • Svenska Brukshundsklubbens Korningsdiplom för tiken El Merino’s Real Stuff.
  • Svenska Brukshundsklubbens Korningsdiplom för tiken Peak’nStuff Texas Race.

 

Lite bilder från omgivningen:

 
 
Kristian O.
 
 
Fårflocken 2011
 
Share