2012
Aug
27

Tyke på besök

I helgen har vi haft besök av Tyke (Texas Wildfire). Han bestod mest av långa ben och lång svans ;). Nästan lika hög som Stuff och samma frisyr för tillfället. Trevlig var han i alla fall och Stuff lekte med honom, de hade jätteskoj. Han fick titta lite på fåren, intressant tyckte Tyke. Det var spännande att titta på när morsan vallade fåren också.

Share
2012
Aug
22

Lånade får

Svängde förbi och lånade lite får på vägen hem från jobb igår. Kunde inte hålle mig så Stuff fick köra en liten stund med lina på. Det gick bra med benet, ingen hälta efter, under eller morgonen efter :D. Wohoo!
Träningen gick faktiskt också jättebra. E hade nämnt tidigare att gruppen (20-25st) hon satt i träningshagen kanske skulle passa Stuff rätt bra ;). Dessa var inte ren finull utan blandningar med Leicster. Inte speciellt tröga, men med den stora fördelen att de inte drog järnet när man stoppade eller tillrättavisade hunden. Bra träningsfår mao.

Fåren var faktiskt jättebra för mig och Zee också, skönt att hinna med att agera lite mer och känna efter när inte allt går så fasligt fort. Vi tränade i lina på utgångar. Zee hade jättebråttom och började egentligen tänka fel redan efter någon meter och vi hade faktiskt inte på så stort avstånd att det fanns utrymme för några “päronformer”, päronet fick inte plats om man säger så… Denna gången kändes det faktiskt som att jag kom innanför pannbenet, tack för det linan 😉 . “Jaha, det räcker inte med att bara springa, måste man tänka också?”

Share
2012
Aug
20

Bättre

Stuff verkar läka ut, hon fick lov att härja lite lite igår och var stel i morse, men det gick snabbt över. Tar det lugnt ett tag till, men låter henne röra på sig. Simma lite kanske?

Share
2012
Aug
10

Stuff skadad :(

Stuff skrämde oss rejält häromdagen. Ute och sprang och lekte som vanligt i fårhagen, pang! Så sprang hon in i en sten så det bara smällde. Ben som gick av eller sten mot ben, lät det som. Stuff skrek länge och väl och ville inte stödja på ena bakbenet på en bra stund. Morgonen efter ville hon inte alls stödja på benet och hade väldigt ont. Fick veterinärtid på eftermiddagen, hittade lite smärtlindrande så hon fick slappna av och sova lite under dagen. När hon reste sig för att gå ut och kissa syntes knappt någon hälta alls? Efter hon kissat var det samma visa igen, vägrade stödja på benet.

Många tankar hinner cirkulera; korsband? lårbenshalsen? diskbråck?

Men, efter undersökning hos vetten blev hans bedömning att det är “akilles”. Hon har slagit i hälsenan så jäkligt att det strycker mot nerver när hon anstränger senan, som när hon hukar för att kissa. Vila och smärtstillande minst 14 dagar. Troligen tar det lång tid innan hon är helt återställd :/.

Men, tur ändå att det inte var värre. Den hunden som aldrig gör illa sig för hon är så rädd om sig. Får hoppas det är undantaget som bekräftar regeln…

En liten parentes, när jag var inne och betalade veterinären så passade Stuff (som aldrig själ annars) på att sätta i sig den halva pizza jag tänkte spara till lunch… *suck*

Share
2012
Aug
6

Grattis och en bild

Stort grattis till Hélena med Stuffes unge Nova som tävlat lydnad och numera kan titulera sig som LP1 El Merino’s New Age :D.

 

“En bild säger mer än tusen ord…”

I torsdags var jag och Stuff på vallhundskurs för Peter N. Fick riktigt fint gensvar av hans tips. Egentligen är det samma mål och principer som vi tränat efter, men Peter lyckades förklara det hela på ett pedagogiskt sätt och gav en lite annorlunda vinkling på det hela. Han såg också direkt vari vårt problem låg och att det måste bort innan det går att komma vidare. Problem; så fort det blir lite stressigt eller att djuren vill dra så tajtar Stuff och skiter i att jag gapar och springer efter. Målet hennes är att inte tappa djuren, men det blir på tok för “ruffigt”. Hon måste lära sig att slå ut självmant så att hon har ett verktyg när det kör ihop sig lite. Trot eller ej, men med hans metoder så fick jag en hund som självmant sökte sig ut och hittade balansen och la sig på kommando utan att jag behövde vara arg :O. Bilden nedan säger egentligen mer än vad jag kan beskriva. Fåren är lugna men har koll, alltså är Stuff tillräckligt långt ut och Stuff sneglar och har koll, alltså springer hon inte bara. Inser självklart att det är rätt mycket jobb för att detta skall funka även under stress och panik, men just nu njuter jag av känslan 🙂

Foto: Anneli

Share