Livräddning

I helgen räddades ett litet liv. Tackan hade lammat, men verkade inte förstått vad det hela gick ut på. Lammet var helt oslickat och jag trodde lammet var dött först. Men när jag petade lite på det så såg jag att den andades lite, lite. Kände efter i munnen och den var kall. Hoppsan vad fort det går när de inte får hjälp att bli slickade. Värmde upp den nån timme i en hink vatten denna gång (fått nya tips förutom ugnen). Det kändes som en bättre metod, gick mycket snabbare att få upp den i temperatur. Turligt nog piggade den på sig oc tackan fattade så småningom att hon blivit mamma. Den är lite klen fortfarande, men det verkar som den överlever i alla fall. Arton lamm har det blivit nu och bara två kvar att lamma. Det är ett riktigt gangstergäng nu när de kommer igång i sina “lammrace” mellan morsorna och fårhuset och tillbaka.

I söndags stod vallning på schemat. E hade varit på kurs och fått lite nya ideer om detaljer i grundträningen, vilket vi såklart var tvungna att testa. Zee svarade riktigt bra och snabbt, svårt att förklara, men ett annat sätt att tänka bl.a. kring träningen ur balans skulle man kunna säga. Skapar mindre konflikt och ger omedelbar belöning för hunden när den förflyttar sig kort i sidled. Zee vill gärna flänga ut i ett höger eller vänster och har svårt att ta korta kommandon utan att tajta.

Var tvunget att testa på Stuff också, hon hade väldigt svårt till att börja med att se poängen. Hon har inte samma sug in mot djuren som Zee så belöningen blev inte lika tydlig. Men däremot vill även hon gärna flänga ut och dra iväg runt hela vägen på flankkommandon. Och när vi hållt på en stund svarade även hon på träningen. När vi är påväg att tex gå ut ur hagen, så sugs hon mer in mot djuren, ifall jag låter henne vända. Så vi fick tips om att utnyttja det i denna träning. Gå bort tillsammans en kort bit (snett höger eller vänster), sen tillbaka fram osv.

Share