2012
Mar
29

Singla

Måste berömma min Zee-zee idag. Har en tacka som inte vill släppa till sina lamm pga såriga spenar, därför behöver jag fånga henne och hålla medans lammen äter. Hon har såklart lärt sig nu att hon blir fångad när jag kommer in i hagen och börjar bli rätt hopplös att få tag i trots att hon har en grimma. Senaste dagarna har Zee blivit bättre och bättre på att fatta att hon inte skall bry sig om lammen, de är bara dumma i huvudet, fattar inte hund men följer sina mammor. Idag singlade hon denna tacka och höll henne åt mig, struntade i lammen som for runt. Jag upptäckte dock att det varit en stor fördel om jag haft en herdestav att fånga tackan med… 😀 Häftig känsla när man inte tänker vad man skall göra utan bara samarbetar och får den hjälp man behövde av hunden.

zee_vall2_0

Stuff har gått fyra veckor i helgen. Tycker väl att hon verkar dräktig men ett tag kvar innan jag är säker, inte förrän vid fem veckor skall det börja växa ordentligt i magen. Bara att ge sig till tåls eftersom jag bestämt mig för att inte göra något ultraljud.

Share
2012
Mar
22

Liten Ess

Idag träffade vi Anneli och Ess hos Eva för att valla. Ess är efter Stuff halvbror Mumrik och han är i sin tur efter Eli som Stuff är inseminerad med. Så extra intressant för mig. Ess är blott 14 veckor och fick träffa får för första gången i livet. Det var ballt att de flyttade sig sa han och ville gå på huvena :). Skall bli kul att följa denna lilla hund.

Zee-zee fick gå på större flocken ute på fältet för att träna på att hålla reda på alla. Drygt hundra stycken är det så håller inte hunden ordning så flyter de ut över en ganska stor yta. Bra träning för mig också efterom jag inte riktigt har klart för mig vad jag skall göra när det börjar “glida” åt olika håll.

Stuff fick en runda i 25:an och visade upp sin bättre sida för Anneli idag ;). Balanserade fint och flankade riktigt lugnt och bra.

Share
2012
Mar
19

Två veckor

Nu har det gått två veckor, än går det inte att se något på Stuff men tycker nog att hon är … liksom lugnare. Hungrig är hon ju jämt, men är hon inte ytterligare lite mer intresserad? Tja, svårt att säga, man hoppas ju så mycket.

Igår blev det två lamm till, en förstagångslammare. Jag tyckte det drog ut på tiden och hjälpte till och drog lite. Lammet som kom ut var gigantiskt. Den var medtagen och jag fick hålla den upp och ned lite och skaka innan den hostade upp fostervattnet och började andas. Sen blev den så pigg så. Kunde inte tänka mig att det skulle finnas fler, men efter en stund kom en liten till. Den lille baggen får jobba hårt för att hävda sig, syrran var nästan dubbelt så stor.

I lördags hjälpte jag till på vallhundstävling, halva dagen med att skriva för domaren. Även denna gång mycket intressant att höra vad de drar poäng på och hur domaren resonerar. Ända tills jag var så frusen att det inte gick längre. Istället hjälpte vi till i fårhanteringen på eftermiddagen. Både Stuff och Zee-zee fick jobba lite med att putta fram djur till sorteringen.

Share
2012
Mar
12

Två till bagglamm

Igår kväll fick gamla ‘Kajsa’ två stora bagglamm, ett svart och ett vitt. Kajsa är det enda fåret som har namn och hon är stammodern i flocken. Roligt att det gick lätt och bra trots att de var stora och hon börjar bli till åren, samt att hon är en Texel. Det var väldigt pigga och livliga, uppe på benen inom nån minut och drack ivrigt 🙂 .

Det har gått en vecka sedan insemination. Det sägs att tikarna kan bli extra hungriga och extra tillgivna… som omdet skulle gå att se på Stuff, hon är ju alltid sån… Nä, man ser nog de tecken man vill se. Bara att vänta ett par veckor så borde det visa sig om det tatt sig.

Share
2012
Mar
9

Bagglamm

Två bagglamm i morse. Fina, ganska stora, men av just denna tacka ville jag ju ha tacklamm… Hon fick bagglamm förra året också, typiskt. Men men, sånt är livet och man får vara glad så länge det är friska djur 🙂

Share