2013
Mar
25

Livräddning

I helgen räddades ett litet liv. Tackan hade lammat, men verkade inte förstått vad det hela gick ut på. Lammet var helt oslickat och jag trodde lammet var dött först. Men när jag petade lite på det så såg jag att den andades lite, lite. Kände efter i munnen och den var kall. Hoppsan vad fort det går när de inte får hjälp att bli slickade. Värmde upp den nån timme i en hink vatten denna gång (fått nya tips förutom ugnen). Det kändes som en bättre metod, gick mycket snabbare att få upp den i temperatur. Turligt nog piggade den på sig oc tackan fattade så småningom att hon blivit mamma. Den är lite klen fortfarande, men det verkar som den överlever i alla fall. Arton lamm har det blivit nu och bara två kvar att lamma. Det är ett riktigt gangstergäng nu när de kommer igång i sina “lammrace” mellan morsorna och fårhuset och tillbaka.

I söndags stod vallning på schemat. E hade varit på kurs och fått lite nya ideer om detaljer i grundträningen, vilket vi såklart var tvungna att testa. Zee svarade riktigt bra och snabbt, svårt att förklara, men ett annat sätt att tänka bl.a. kring träningen ur balans skulle man kunna säga. Skapar mindre konflikt och ger omedelbar belöning för hunden när den förflyttar sig kort i sidled. Zee vill gärna flänga ut i ett höger eller vänster och har svårt att ta korta kommandon utan att tajta.

Var tvunget att testa på Stuff också, hon hade väldigt svårt till att börja med att se poängen. Hon har inte samma sug in mot djuren som Zee så belöningen blev inte lika tydlig. Men däremot vill även hon gärna flänga ut och dra iväg runt hela vägen på flankkommandon. Och när vi hållt på en stund svarade även hon på träningen. När vi är påväg att tex gå ut ur hagen, så sugs hon mer in mot djuren, ifall jag låter henne vända. Så vi fick tips om att utnyttja det i denna träning. Gå bort tillsammans en kort bit (snett höger eller vänster), sen tillbaka fram osv.

Share
2013
Mar
19

Lamningstider, men ingen vår i sikte???

Lamningen är i full gång, 14 lamm och fem tackor kvar som skall lamma. I år har det gått riktigt bra, peppar, peppar. Lammen känns pigga och starka och har klarat sig bra trots riktigt uselt väder. Vissa nätter har det varit minus 18-19 grader. Andra dagar minusgrader och ordentligt med blåst. Men tackorna är kloka och går in i fårhuset med lammen så de får vila i lä och torr halm.

I helgen har vi hunnit med att valla och isfiska. Jag påbörjade Zee-zees (och min) visselinlärning. Blev en liten aha upplevelse, fast det är tur att Zee är så förlåtande eftersom jag inte kan skryta med att vara någon stjärna på att vissla direkt.

Isfiske var härligt, soligt men blåsigt. Vi hade i alla fall några sköna timmar när sällskapet äntligen gav upp och lär sig flyttas i lä och sol… Stuff tycker att det är väldigt spännande med fiske, hon står beredd och kikar ned i hålet och ser ut som om hon hoppas på en riktigt stor en ^^. Vi fick tre gäddor också, vilka inspekterades noggrant. Moffen avslutade fisketuren med att käka upp mörtarna som blivit över, säkert tio stycken. Stuff och Zee bar runt lite på dem men bangade på att äta. Lustigt, Stuff var inte mest glupsk :O

Share
2013
Mar
5

Soligt värre

Pustar ut efter en underbar jobbdag i skogen; soliga åkrar, lite snö som är mjuk av värmen. Tofsvipor, gäss och småfåglar. Hundarna rusar av sig. Man sån där dag som man nästan skäms för att man har betalt :P.

Ja, allt som allt en helt underbar dag… förutom att arbetskamraterna mina inte kunde låta bli svämgödslen som bonden så fint kört ut, alldeles färsk… Och eftersom de varken har eget körkort eller bil så var de tvungna att åka med mig till kontoret.  Och där var jag tvungen att duscha dem… Ja ja, de luktade säkert illa redan innan ändå så…

Mina nyduschade arbetskamrater

Vi måste också skryta lite med att Stuff blev “Årets Vallnings-Aussie” i SASK. 😀

Share