Spår och vallning

I helgen har vi både spårat och vallat. Anneli har varit här med sin Ess och han fick introduktion i hur man sköter sig när man är hos får. Han har varit lite lös med får som valp och tänt till rejält. Nu var det dags för lite mer allvar. Jättefint gick han, verkar så här långt ha en hel del känsla, balans och förutseende. Han lyssnade bra på tillsägelser och lugnade sig snabbt i fållan. Skall bli roligt att se hur han utvecklas framöver :). Film om man vill titta lite på hur det gick, det är jag som går med honom:

http://www.youtube.com/watch?v=BM_Q8JDnA2M&feature=youtu.be

 Stuff fick ett ca 600 meters spår med 4 eller 5 pinnar i. Inte spårat på ett helt år och inte mycket innan det heller. Hon skötte sig bra tycker jag, verkade som om hon kom igång riktigt fint mot slutet. Hon gillar att leka med pinnarna och har inga problem med motivationen, hon är noggrann och håller koncentrationen hyggligt. Så rutin är det som verkar saknas vad man kan se i dagsläget.

Jakthunden fick faktiskt också komma ut och lufta sig lite. Vi tog chansen när Niklas berättade att han sett en älg. Spårade den ca 500-600 meter innan jag tyckte att det fick räcka. På kvällen fick hon även ta ett blodspår vi lagt tidigare under dagen. Hon gick bättre än hon gjort tidigare, men har fortfarande lite problem med koncentrationen. Gick halva ungefär, sen var hon tvungen att gräva lite efter sork innan hon kunde spåra resten och hitta sin vildsvinsklöv. Men glad och lycklig blir hon i alla fall när hon hittar klöven.

Både Zee och Stuff har vallat lite i helgen. Zee tränar mest på att hämta fåren i alla lägen och med Stuff försöker jag att få till bättre och snabbare lydnad, utan att för den sakens skull tappa glöden. Med mina får, som börjar bli rätt medgörliga, har hon börjat klara av att dela nu. Mycket nyttigt eftersom hon tycker att det är förjävligt att valla på en flock medans den andra vandrar iväg 😉

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *