Zee-zee Godkänd Vallhund

I fredags var jag och Zee iväg för ett andra försök på vallhundsprov. Denna gång gick det vägen! Inga poäng att skryta med alls, men inte så dålig “median”. Ungefär hälften klarade sig och bästa poäng var 76, så det var rätt svårt. Själv hade jag jämnt jobb att stå upp och hålla fåren på banan, tur att Zee-zee fixade det så bra åt mig. Nån vidare styrning mot grindar och dylikt fick hon inte… Måste verkligen råda bot på tävlingsnerverna, det kan inte vara hälsosamt. Domaren sa innan tävlingen att “ni får inga pluspoäng för att ni inte hjälper och stöttar hunden i hämtet tex”. Försökte ta fasta på det och fokuserade ännu mer på det eftersom varenda hund stannade kort, precis det vi haft problem med. Jag tror jag var den som hjälpte till mest i utgången, men det betalade sig för vi fick hem fåren och hade bäst poäng på hämtet :). Nu får jag fundera ut vad nästa mål med Zee skall vara.

Igår kväll provade jag att (försöka) valla in kvigorna som går i byn. Tycker att det är så roligt med nötvallning och djurägaren hade sagt att det var bara att träna. Det är snälla djur, men lite ojämn grupp med fem köttras och fem mjölkraskvigor som inte gått ihop innan. De har dock inte sett hund förr och Zee har knappt sett kor… Men men, vi provade lite försiktigt och efter en stund kunde jag börja gå lite och fick dem faktiskt med mig. Zee lyckades tom stoppa dem ett par gånger och nöp till någon i näsan som var framme och luktade på henne. Hon blir tvungen att lära sig pendla och kroppsvalla lite, kan nog vara nyttigt eftersom hon har lite tendenser till “tunnelseende” ibland. Duktig hund!

Stuff fick ett pass med fåren, målen för närvarande är bättre och snabbare reaktion på stopp-kommando, bättre flanker vid framdrivning och bort med alla tendenser till att “rusa utan att tänka”. Det går framåt, men jag känner inte att jag når henne till 100%, det är liksom brus på kanalen mellan oss. Jag antar att vi inte riktigt litar på varandra. Nästa vecka har vi dock kommit med på kurs för en för oss ny instruktör, hoppas på att det kan ge en ny vinkel i frågan. 

Ikväll blir det träning på nytt ställe, Texelbesättning.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *