Det gick!

Igår klarade vi det, äntligen; Stuff är Godkänd Vallhund :D.

Idag är jag enormt stolt och imponerad över vad min lilla, fula bruna hund klarar:

Vi har tränat ganska mycket vallning de senaste veckorna, men torsdag och fredag var det älgjakt på schemat. Det var inte meningen att Stuff skulle vara med så mycket som hon var, men eftersom hon lyckades putta fram diverse vilt så ville husse ha med henne i drevet och jag fick gå på alla täta ställen där älgar kan gömma sig. Stuff har alltså sprungit rätt många mil, drivit råddjur, haft kontakt med vildsvin och älg och kommit fram till skjutet vilt i två hela dagar före vallhundsprov. Sen var det till att ställa om från jakt till behärskad vallning. Inte nog med det så börjar hon närma sig höglöpet, samt att hon fick ett klobrott på en sporre under jakten. Kanske inte världens smartaste uppladdning egentligen…

Lördag morgon, vi har startnummer fyra, det spöregnar och fåren är enligt utställaren hopplösa. Vänsterhämt; Stuff gör en rätt dålig utgång och stannar kort i drag, sen vägrar hon ta vänster och puttar dem längre och längre åt höger. Till slut ger jag upp och kommenderar henne höger istället. Då kommer hon snällt med dem *suck*. I övrigt är jag väldigt nöjd med rundan och vi slutar på 50p. Det räcker, men har man inte 25 av dem på hämtet så är det inte godkänt (hade 15 på hämtet).

Efter Vpt var det IK1 tävlingar och jag hjälpte till med djurhanteringen, fåren var verkligen inte nöjda med att behöva ställa upp i regnet. Men skötte sig hunden, så skötte sig fåren. Eva startade Zee-zee och fick ihop ett andrapris, bara en poäng ifrån förstapris. Typiskt, men nu har jag det kvar att göra i alla fall ;). Och Zee är godkänd för valpförmedling ifall det blir valpar.

Söndag, jag hade sista startnummer. Fortfarande regn, nu var det inte bara blött, nu var det små sjöar över hela åkern och får gillar inte vatten :S. Banan var lite omgjort eftersom många hade haft lite svårt med draget i hämtet. Denna gång fick jag precis runt henne, motvilligt, men ändå, tog hon mitt vänster och gick ur draget. Vi jobbade oss igenom resten med lugna får och en god attidtyd. Sista drivningsbenet var det så mycket drag att Stuff fick gå snett framför mig för att hålla djuren på plats bakom mig. Men vi hade fullt på det momentet :). Lite strul i fållan, men tillslut gick de in. Totalt 69p och 27 på hämtet, hurra!

Jag vill rikta ett stort tack till Eva Eriksson som tålmodigt hjälp mig med träningen och för att hon lärt mig att verkligen låta Stuff valla och hantera djur. Jag vill också tacka henne för att jag fått insikten att det finns i princip inga “dumma/dåliga får”, det är hunden som har fel attityd om djuren blir rädda och springer. Man kan komma rätt långt med lydnadsvallning, men dessa två dagar hade det aldrig gått på de här fåren.

Foto: Anneli

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *